Umbra vîntului sau Cartea capcană

umbravantului

Cînd pe vîrful degetelor încă simți paginile marilor clasici ai literaturii universale, parcă nu ai vrea să-ți faci bătături cu alte cărți. Regreți că nu ai stat ascuns după un dulap cînd Raskolnikov a comis crima sau că nu te-ai născut în Anglia secolului XIX, ca să-l fi cunoscut personal pe Mr. Darcy. Însă chiar atunci îl descoperi pe Carlos Ruiz Zafón și începi să te scufunzi primejdios într-o scriitură prea asemănătoare cu a ta, cu a romancierului din tine. Îți amintești că de mic ai vrut să scrii o carte? O carte atît de fermecătoare încît nici măcar să n-o publici de teamă că toți cei ce vor citi-o vor răpi o parte din tine? Ei bine, Umbra vîntului este cartea aceasta.

Sînt paginile uitate într-un Cimitir al Cărților, redescoperite de tine, tu, care ai îmbătrînit acum; îți lași spiritul tînăr să cutreiere Barcelona de după Război și el redescoperă opera ta prăfuită, dar neînțeleasă. Ți-e greu să crezi că poți devora propria ta creație într-o singură noapte, parcă nu degetele tale au scris cartea asta care îți provoacă somnul la duel și cîștigă detașat. Îl urmărești pe Daniel – personificarea ta – cum încearcă să reconstituie viața unui autor care, deși nu e mort, a intrat totuși în pămînt. Mergi pe-aceeași pași și îți dai seama că ți-ai da și sufletul doar ca să găsești piesa lipsă; sînt episoade la care te-ai așteptat, dar sînt și din acelea – multe, poate prea multe! – care te fac să scapi un oftat surprins și confuz.

Umbra vîntului este romanul pierdut și regăsit, romanul care ar fi trebuit mai curînd să ne numească „Agonie și extaz”, în virtutea rîsetelor și a lacrimilor pe care ți le smulge pînă ajungi la ultimul cuvînt tipărit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s