Schimb pe schimb.

Image

Pătura noastră genetică ne spune că e în regulă să ne amăgim. Dintr-o teamă nejustificată de a nu fi răniți, ne lăsăm purtați, fără nici un fundament sesizabil, de niște vise la care jinduim cu ochii larg căscați, ca o groapă mortuară.  Tocmai aceste idei auto-induse ne găuresc temelia și ne afectează judecata: căutăm iubire acolo unde nu e, iertare de la cei neiertători și sfaturi de la oameni care stau cu spatele.

De unde încăpățînarea asta de a vedea lucruri unde nu sînt și de a vîrî sentimente în inimi sărace? Lasă oamenii așa cum sunt, nu-i mai croi după propriile tale scorneli. Nu te aștepta ca toate buzele să roastească binețe și toate brațele să se deschidă a îmbrățișare. Iubirea nu oferă iubire, bunătatea n-aduce după sine tot bunătate, știu că așa ai fost învățat; dacă vei continua să forțeazi lucrurile, vei  primi în schimb răceală sau, în cel mai bun caz, nimic. Deci dacă sunt suflete care nu-ți oferă ce le oferi, retrage-te. Fă un pas înapoi și împachetează-ți cu grijă lucrușoarele în care ai investit atîta timp și răbdare; nu-ți cer să le pui la adăpost, mai ales dacă ești unul din oamenii aceia care nu pot trăi decît dăruind altora pînă și coaja de pe ceaun, dar măcar oferă-le unora care n-ar simți mîndrie primindu-le. Ci o nevoie nestăpînită de a ți le dărui pe ale lor.

Învață însă să strîngi mîinile celor care ți le întind și nu să le întinzi tu înspre acelea care stau încrucișate la piept, supărate și reci. Să privești cu ochi limpezi și bucuroși înspre oamenii care nu sunt aici ca tu să le porți de grijă, ci ca ei să o facă pentru tine. Învață, deci, să primești bunătățile acestea și să le guști cu poftă, căci ele sînt ca o mîncare făcută de copii: împrăștiată la suprafață, dar gătită cu îndîrjire și bună pînă la Cer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s