Noi nu suntem oameni (…)

Photo by Vetre Antanaviciute
                                                                                Photo by Vetre Antanaviciute

Dar nici eroi. Nu ne aruncăm în flăcări ca să salvăm pisici adormite în coșulețe de nuiele. Și glasul din spatele portavocii care-l împiedică pe nebun să se arunce de pe acoperiș nu e a noastră.

Nu alergăm după rău-făcători pe străzi neluminate și nu știm să îndreptăm arma spre frunți care ascund minți criminale. Nu ne-am scufunda în ape adânci să salvăm suferinzi din dragoste care se cred Iona în burta peștelui. Nici n-am despica mulțimi în două ca să ne aruncăm în genunchi în fața celui ciuruit de gloanțe.

Să aprindem lumânări pentru suflete pierdute? Noi nu avem credință. Suntem toți carne din carnea lui Toma: nu credem până nu vedem. Cifrele ne sunt cei mai buni prieteni și, într-un fel, am devenit cu timpul mici matematicieni.

Să batem pe umeri mamele și surorile cu eșarfe negre pe frunte? Noi nu avem compasiune. Suntem aproape reci. Nu suntem suporteri, fani, și nici nu avem idoli. Nu ne închinăm icoanelor și nici afișelor electorale, căci gândirea ne este tranșantă ca o tablă de șah. Negru sau alb, nu există cale de mijloc.

Nu suntem medici, pompieri, polițiști, nici preoți. Ce suntem, atunci?

Suntem cei care-și pun vestele de salvare când apa înghite casele și, da, ne este frică. Stăm periculos de aproape de focul care arde din temelii munca de câteva decenii și nu dormim până ultima scânteie nu se va fi stins. Îl știm pe cel care strigă „Nu sări! Ai pentru ce să trăiești!” și cel mai probabil îl știm și pe cel care vrea să se arunce în gol. Dar nu suntem super-eroi. Chiar dacă armele noastre sunt mai puternice decât ale lor. Ale noastre au răsturnat guverne, au scos oamenii în stradă, au reclădit case, orașe.

(…) noi suntem jurnaliști.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s