Jurnalistul încaltat.

Jurnalistul incaltat
Image source: Pinterest

Primul lucru pe care l-am învățat în facultate: Nu poți face jurnalism adevărat decât înarmat cu o pereche rezistentă de teniși. Mi s-a întâmplat, da, de foarte multe ori, să mă visez Andreea Esca și nu mă puteam abține să nu-mi imaginez ce fraier a fost ăla (în cazul de față, aia) de-a îndrăznit să taie tocurile de pe lista de „must have” a unui ziarist.

De-atunci am mers mult. Pe jos, de cele mai multe ori. Am încasat uși trântite și ocheade primejdioase, uneori mi s-au spus cuvinte pe care le-am cărat tare greu pe umerii mei fragezi: „voi, ziariștii ăștia, denaturați realiatea”. Poc! Am văzut negru în fața ochilor. Mi-am zis că degeaba am citit  în fiecare dimineață ziarele, că oricum pot să aprind focul cu ele și că oricum scriu articolul ăsta, pentru că până îl voi publica, va fi denaturat deja realitatea.

Dar mi-am băgat picioarele. Pentru o informație unii își dau viața. Pentru jurnalismul zdravăn, oamenii mor. Și nu mă refer neapărat la satira pentru care au trebuit să moară 12 oameni la Charlie Hebdo, nu mă refer la cei care și-au dat ultima suflare murind pentru o cauză pe care poate nici măcar ei nu au știut-o. Nu mă refer la jurnalismul care depășește limitele deontologice ascunzându-se după pretextul: „a fost doar un pamflet, ce dracu?”.

Cerșitul prin instituții după informații care ni se cuvin de fapt, pentru că muncim cot la cot pentru ca autoritățile să stea liniștite în fotolii bine plătite, nu poate purta denumirea de jurnalism. Asta pentru că din toată această alergătură lipsesc condimentele. Lipsește curajul. Asumarea răspunderii. Eu nu mi-aș da viața pentru o astfel de presă. Dar aș muri de bunăvoie dacă, prin condeiul meu, s-ar schimba o lume. Dacă toți cei care se numesc „jurnaliști”, ar pleca frunțile de rușine în fața propriei lor inepții. Dacă atunci când o parte dintre ei spune că e „Charlie”, ar ști și ce înseamnă asta.

2 Comments Add yours

  1. cRx says:

    Poate exagerez putin, dar 98% din ce apare in presa romaneasca nu se numesc stiri, iar cei care scriu asa ceva nu sunt jurnalisti.

    Like

    1. Poate nu într-un procent atît de mare, dar nu, nu greșești.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s